Nikmat Cinta…..


Bismillah.....

Cinta kepada dunia adalah gerbang kejahatan.

Cinta adalah anugerah Allah yang suci dan murni.. Oleh itu, jangan jadikan ia terlalu murah dengan diberikan kepada orang yang tidak berhak.. Cinta yang berlandaskan iman, akan membawa seseorang kepada kemuliaan… Sebaliknya cinta yang tidak berlandaskan Iman, akan menjatuhkan seseorang ke jurang kehinaan… Selain itu, Iman tidak akan terasa “lazat” tanpa cinta dan sebaliknya, cinta juga tidak kan lazat tanpa “Iman” … Sedarilah bahawa cinta adalah ujian yang paling besar yang mampu menguji seseorang dalam melewati usia…. Oleh itu, salurkanlah rasa cinta itu pada jalan yang benar dan jangan kotori kesucian cinta itu mengikut hawa nafsu semata-mata, sehingga menyebabkan cintaMu kepada insan lain melebihi cinta terhadap pencipta mu.. Jadikanlah cinta kepadanya adalah yang utama.. Kelak, cinta sejati akan kita temui.. InsyaAllah…

Sepanjang hayat kehidupan kita ini umpama satu perjalanan yang menuju matlamat jauh. Dipenuhi berbagai suasana, ada kalanya mudah adakalanya susah. Beserta onak, ranjau dan duri. Berhadapan pula dengan cabaran, rintangan juga halangan. Namun semua itu sudah menjadi lumrah kehidupan. Untuk itu kita memerlukan bekalan yang mencukupi dan mampu melindungi diri kita dari tergelincir ataupun tersesat di pertengahan jalan. Juga umpama memandu kereta dalam perjalanan jauh, kita perlu memastikan tidak kehabisan minyak secara tiba-tiba. Apabila terasa lesu, perlu berhenti rehat sebentar serta menambahkan bekalan untuk kenderaan dan diri sendiri.

Justeru itu kita berbicara tentang ini untuk menyegarkan jiwa yang sentiasa diuji dengan berbagai ragam suasana. Semoga dengannya kita terpelihara dari sebarang bentuk penyelewengan dan kesilapan. Kini dengan izin Allah kita sampai kepada bekalan yang Mensyukuri Nikmat, Menyubur Cinta Ilahi.Janganlah kita sesekali mencemari cinta yang suci. Jagalah nilai cinta yang dianugerah Ilahi.

0 ulasan:

Catat Ulasan